Verslag Zomer Zing Kamp 2018

Verslag ZomerZingKamp 2018

In Valkenswaard was in 2009 het eerste Koorkamp. Via Biezenmortel en Bovendonk zijn zingende kinderen uit heel Brabant voor de tiende keer nu welkom in ‘De Nieuwe Erf’ in Diessen. 

Op zondag 12 augustus arriveren de 25 oudste kinderen. Vanwege het succes van het afgelopen ZomerZingKamp hebben sommige kinderen ook vriendjes/vriendinnetjes weten over te halen om deel te nemen aan deze bijzondere week. 

Dit jaar is een aantal van de oudste leden van Koorschool Senta (Rossum, Sylvia van der Vinne) aanwezig die de organisatie op allerlei manieren weet te steunen. Senta verwelkomt de deelnemers en start met energizers, spelletjes om de kinderen in snel tempo een gevoel van `hier voel ik me thuis` te geven. De kinderen reageren enorm positief en krijgen steeds meer zin in het zingen, zo blijkt. Het succes van het kamp is mede te danken aan de inzet van deze groep jonge mensen; zij brengen sfeer, vertrouwen en saamhorigheid in de club. Senta is een soort `alles in een polis’.

Marthje Nieuwenhuis is de kersverse dirigent, die de kinderen een onvergetelijk mooie herinnering wil meegeven door het samen zingen van veelsoortige muziek. Marthje heeft mooi repertoire uitgezocht waarbij vreemde talen niet geschuwd worden. Bijvoorbeeld: Afrikaans, Macedonisch, Estisch om maar iets te noemen. Begonnen wordt met `Rhythm of life`. Heel gedurfd om met dit driestemmig stuk te beginnen waarbij de omvang van de stemmen hoge eisen stelt. Het blijkt een uitstekende start te zijn.

Maandag vanaf 12.30 uur doen de jongste kinderen hun intrede, dertien in getal. Zij gaan aan de slag bij dirigent Harrie Spronken: ‘Wat is dit een enorm leuk werk, wat heb ik geboft met zulke ijverige kinderen. Het lied ‘Su cantemo’ heb ik zelfs voorzichtig tweestemmig geprobeerd’. 

Op de dinsdag geven de repetities van beide koren samen(tutti) een groot familiegevoel. De kleintjes vinden een en ander heel spannend, kunnen ook nog niet alles lezen en laten zich leiden door de oudere kinderen. En de bonte avond mogen we gerust als een hoogtepunt van dit kamp beschouwen. Koorkinderen dromen vaak van een solo-optreden en in de beschermende omgeving van het zomerkamp kan dat. Finn (8) wil optreden, maar weet bij het avondeten niet wat hij zou doen, vlak na het avondeten gelukkig wel. Hij is er heel serieus mee. Vlak voor het optreden gaat hij zelfs een nieuw zwart shirt aantrekken met in de borstzak een spiekbriefje! De bonte avond heeft een vol programma; Berend valt op door zijn vioolspel, Ruben door het komisch presenteren. Veel musical, komische sketches maar ook enkele leden van de koorschool Den Bosch zingen loepzuiver een driestemmig de scene van ‘Oberon’ uit ‘A midsummer’s nightsdream’, De avond krijgt een stijlvol einde met een kampvuur. 

De aanpak van dirigent Marthje werkt vanaf de eerste dag. Ze etaleert een natuurlijke discipline. Het slotconcert van een uur geeft goed weer hoe er de afgelopen dagen is gerepeteerd. De kinderen zingen uit het hoofd met een enthousiaste uitstraling en het aandachtige publiek is na het slotakkoord van het driestemmige ‘Rhythm of Life’ net zo enthousiast als de kinderen. ZomerZingKamp: recht uit het hart met een inhoud dat stimuleert, inspireert en vormt. 

Dit prachtige initiatief krijgt hopelijk een vervolg in 2019. 

Dit verslag is een ingekorte versie van de bijdrage van Harrie Spronken, waarvoor dank.