Never stop Singing | Recensie

Nieuwe liedbundel van Leo Aussems in opdracht van Gehrels Muziekeducatie

75 Jaar Gehrels Muziekeducatie mocht niet ongemerkt voorbijgaan! Gehrels Muziekeducatie maakt zich al 75 jaar sterk voor kwaliteit muziekonderwijs voor ieder kind op iedere basisschool in Nederland.

Met trots presenteerde Gehrels Muziekeducatie tijdens de professionaliseringsdag ‘In Koor .. natuurlijk’ op 19 september 2020 dan ook de bundel ‘Never stop Singing’. Hierin 7 arrangementen met eigentijdse titels:

  • Sing along
  • Samen! Met z’n tweeën tien keer zoveel
  • Opera of musical
  • Never stop dreaming
  • Vissen voor de zee
  • Heldenkleuren
  • Nachtboot

Enkele liedjes komen uit de bundel ‘Ya hai ye’ en zijn opnieuw gearrangeerd. Ook componeerde Leo Aussems, met tekstdichter André Rooijmans enkele nieuwe liedjes: Sing alongSamen! Met z’n tweeën tien keer zoveel, Never stop dreaming en Vissen voor de zee.

De liederen zijn bedoeld voor kinderkoren met zangers tussen de 10 en de 16 jaar en zijn allemaal driestemmig gezet. In de bundel staat bij ieder lied een korte toelichting waar bijvoorbeeld een modulatie wordt uitgelegd en aanwijzingen gegeven worden voor o.a. het vinden van een begintoon. Ook is er gebruik gemaakt van bodypercussie (Sing along), of er wordt aangegeven dat een lied (zoals Opera of Musical) wat choreografie nodig heeft. Modulaties worden goed voorbereid, bijvoorbeeld door een tussenspel in de nieuwe toonsoort zodat het koor alvast ‘kan wennen’ aan die nieuwe toonsoort. De oefentracks zijn een prima hulpmiddel voor de kinderen om de partijen thuis al in te studeren.

De omvang van alle nummers past bij de zich ontwikkelende stem van 10-16 jarigen. Doordat alle nummers driestemmig zijn, is er ook voor de jongens die de baard in de keel krijgen en de meiden die in de groei zijn, altijd een partij beschikbaar die aansluit bij de mogelijkheden van hun stem op dat moment.

Leo Aussems tijdens de presentatie

Ook de inhoud van de nummers sluit prima aan bij de (pré)pubers van nu:  de vervuiling van de zee, de vluchtelingencrisis, dingen samen doen als groep, de strijd tussen de liefhebbers van het ene genre en het andere genre, etc.

De stijl van de arrangementen varieert en is dan weer jazzy (‘Heldenkleuren’), dan weer klassiek en eindigend in een meer lichte stijl (‘Opera of Musical’) of in balladvorm (‘Samen! Met z’n tweeën tien keer zo veel’).

Gehrels Muziekeducatie ziet graag dat velen ermee aan de slag gaan en zij stellen hem daarom ook online beschikbaar! De bundel is in te zien op de website van Gehrels Muziekeducatie waar ook de bijbehoren tracks te beluisteren zijn. De bundel is natuurlijk ook verkrijgbaar in boekvorm voor slechts € 9,95 voor niet-leden en gratis voor leden van Gehrels Muziekeducatie (alleen verzendkosten voldoen). Voor heel veel vakleerkrachten muziek, basisschoolleerkrachten bovenbouw en kinderkoordirigenten een welkome aanvulling met eigentijdse en goed zingbare arrangementen!

Margré van Gestel