Kinderen hebben de toekomst

Serie interviews met jonge zangers uit het blad Vocaal | KCZB

Bron: Vocaal Magazine | Datum: Nr. 2 mei/juni 2021 |Tekst/fotografie: Rintje te Wies

Kinderen zijn voor de toekomstige culturele wereld van onschatbare waarde. Reden genoeg om henzelf eens aan het woord te laten over hun grote hobby. In de komende drie afleveringen maakt u kennis met drie zingende jongens van zowel het Kampen Boys Choir als het Roder Jongenskoor. Een drieluik ter inspiratie en wellicht ook ‘ter vermaeck’. De achtjarige Tristan is al vergevorderd in zijn opleiding en mag als junior probitioner (in rode toga, maar nog zonder witte superplie) meezingen met het Kampen Boys Choir. D verwachting is dat hij nog voor de zomervakantie officieel zijn (toelatings)test gaat doen, waarna hij een volwaardig chorister is. Hier is zijn verhaal…

Wie is er op het idee gekomen om jou aan te melden bij het Kampen Boys Choir? Mijn moeder zei: ‘Het is een goed idee een keer een proefles te doen en te kijken hoe je het vindt. ‘Eerste zei ik ‘nee’ en toen zei mijn moeder ook dat ik een taartje kreeg als k het deed. Ik zei ‘oké’ en toen heb ik het toch geprobeerd en toen vond ik het leuk.

Wat was je eerste indruk op de Open Dag? Toen ik er was leek het kinderachtig en toen ik het deed vond ik het fantastisch en heb ik nog een paar lessen gedaan en ik dacht: ‘ik vind het zo leuk ik blijf erop!’

Je bent nu al een tijdje bezig met de opleiding. Wat vond je in het begin het leukst om te doen en wat vind je nu het leukst? In het begin hadden we een cymbaal, dat is een klein harpje en dat vond ik in het begin heel leuk. Nu vind ik solfège heel leuk en ritme ook!

Welke muziek zing je het liefst? Is er ook muziek bij waar je een hekel aan hebt? Ik vind ‘The Lamentation’ (Bairstow) heel leuk, dat is een soort psalm. Ik vind het ‘Magnificat’ (Brewer in D) ook heel leuk! In het ‘Magnificat’ heb ik heel veel plezier.

Wie helpt jou thuis het meest? Hoe gaat dat in z’n werk? Mijn vader helpt me vaak. We oefenen vaak op een zaterdagochtend en als we het huiswerk niet af konden krijgen maken we het in de avond.

Spreek je buiten de lessen en repetities om ook wel af met jongens van het koor? Ja, ik spreek wek eens jongens van het koor zoals Merten. Dan ga ik bij hem spelen of hij bij mij.

Is er iets op het koor waar je naar uitkijkt? Ik kijk ernaar uit om een ‘Choral Evensong’ mee te kunnen zingen, maar om heel eerlijk te zijn wil ik nog even oefenen om beter te worden.

Heb je nog andere hobby’s? Ik heb ook andere hobby’s dan alleen zingen. Ik speel piano, voetbal ook graag, en ik hou van gamen.

Hoe vinden je klasgenootjes het dat je zingt bij het Kampen Boys Choir?Mijn klasgenootjes vinden het soms raar dat ik op een jongenskoor zit, maar sommigen vinden het normaal.

Wat zou je nog graag willen meemaken met of op het koor? Ik wil een keer met het koor door heel Nederland reizen en dan in de grote steden zingen.